2/3 от салатите по родните щандове са замърсени с бактерии, включително Ешерихия коли

DenNews.bg
26.04.2019
размер на текста:

Повечето листни зеленчуци са замърсени с нитрати и бактерии. При изследване на листни зеленчуци, продавани в България, е установено наличие на нитрати в 17%, колиформи в 89% и бактерията Ешерихия коли в 61% от салатите, съобщи Асоциация „Активни потребители”.
В лаборатория са проверени 18 продукта, купени от няколко търговски вериги и четири общински пазара: салати, включително „Айсберг”, и зелен лук.
Нитрати над нормата е имало в три от марулите (17%). Две от тях са купени от пазари, а една от търговска верига. Максималното измерено количество нитрати е 5 гр./кг. Това е малко над допустимото и не е сериозен риск за здравето на хората.
При 16 продукта (89%) са открити колиформи. Това са пръчковидни бактерии, широко разпространени в почвите и водите. При 11 (61%) се установяват и ешерихия коли. В салатата тип „Айсберг” не са открити бактерии. Източник на колиформите обикновено е почвата и поливната вода. Присъствието им в марулите вероятно се дължи на недостатъчното измиване.
Но източник на Ешерихия коли е фекално замърсяване – от органична тор, замърсено оборудване, източник може да е персоналът или пък неправилно съхранение.

Резултатът е много тревожен и показва, че пресните листни зеленчуци, независимо от обектите в които се продават, са с много висока честота на замърсяване с бактерии. Недостатъчното почистване и измиване подпомага развитието на бактериите и съответно повишава рисковете за потребителите, коментират от асоциацията.

Защо Ешерихия коли е опасна?

Обикновено бактерията живее в червата ни и през повечето време е безвредна. Някои подвидове, наречени щамове на Ешерихия коли обаче могат да бъдат смъртоносни. Бактерията може да предизвика гастроентерити, инфекции на уреталния тракт, мененгити при бебета, хеморагични колити, пневмония и др. Особено опасна може да бъде при малки деца и хора с компрометирана имунна система.

Ешерихия коли е причина за много хранителни отравяния. Само от началото на века има няколко мащабни епидемии. Най-смъртоносната беше в Германия през 2011 когато се разболяха над 4000 човека, а 53 починаха. Причинителят беше щам Ешерихия коли O104:H4, а източник е салата от кълнове на сминдух. Само през миналата 2018 година в САЩ имаше 2 масови хранителни натравяния от Ешерихия коли след консумиране на маруля.

 

ПРЕПОРЪКИТЕ

Не купувайте зеленчуци със загнили или такива със силно хлоротични (избелели), изсъхнали или нахапани листа;
Избягвайте марулите зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост от страна на производителя и търговеца;

Измивайте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо! Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите които понякога се крият между листата;

Препоръчваме ви освен измиването да накисвате салатите в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси.

Избягвайте да давате салата от листни зеленчуци на много малки деца, или поне преди това накисвайте и измивайте старателно.

Продукцията от фермерски пазари, или отглеждана в домашни условия или биологично производство е с по-висок риск за съдържание на нитрати или бактерии!

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети