Един загинал и 14 трудови злополуки в област Кюстендил през 2018 г.

DenNews.bg
26.04.2019
размер на текста:

Един човек е загинал при трудова злополука през миналата, а броят на инцидентите на работното място в област Кюстендил са 14. Това отчетоха от КНСБ-Дупница при отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки.
По оперативни данни на НОИ през 2018 г. за област Кюстендилска са установени общо 14 трудови злополуки, спрямо 16 инцидента през 2017 г. От злополуките през 2018 г. 6 са станали с жени, спрямо 4 за 2017 г.
През 2018 година е регистриран 1 смъртен случай, един човек загина и през 2017 г.). През миналата година няма злополуки, довели до инвалидност.
Смъртния случай през 2017 год. е в икономическа дейност „Добив на въглища“ през първото тримесечие, а смъртния случай през 2018 год. е от сектор „Строителство на сгради” през второто тримесечие.
Загубените в резултат на трудови злополуки календарни дни за 2018 г. са 584.

По утвърдена вече традиция, регионалната структура на КНСБ-Дупница почете паметта на загиналите при трудови злополуки в централния храм „Св. Георги Победоносец“. Отец Паликарски отслужи и молебен за безопасност и здраве на работещите.
Регионалният лидер на КНСБ апелира за съблюдаване на безопасните условия на труд и своевременно сигнализиране за предстоящите предпоставки и рискове за увреждане на здравето.
Международният ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки се отбелязва ежегодно от 28 април 1989 г. по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите.
През 2001 г. Международната организация на труда взема решение 28 април да се отбелязва и като Световен ден за безопасност и здраве при работа.
Призивът на МКП за тази година е „Да поемем контрол – да премахнем опасните вещества от работното място”, а ЕКП започна кампания за „нула - ракови заболявания” на работното място.
КНСБ настоява приетата в края на 2017 г. Директива за защита от канцерогени и мутагени да бъде въведена в нашето законодателство в най-кратки срокове.
От синдиката настояват също така и за промени в нормативните актове, свързани с задълженията на работодателите за събиране на реални и последователни данни за опасните вещества, както и за провеждане на специализирани медицински изследвания на работниците, изложени на такъв риск.
От 1998 г., КНСБ и сдружение с нестопанска цел „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов” помагат на деца, загубили родителите си да преодолеят изпитанията, пред които съдбата ги е изправила. В продължение на повече от 20 години се изплащат стипендии на деца, чиито родителите са загинали при трудова злополука. Към момента стипендиантите на фонда са 48. Освен това се оказва подкрепа и на деца, загубили родителите си при тежки катастрофи и бедствия. Стипендиантите получават по 50 лв. на месец докато завършат средното си образование. Всяка година абитуриентите получават допълнително по 200 лв. еднократна помощ за официални облекла.
От регион Дупница са 5 деца, които получават ежемесечни стипендии.
Голяма част от средствата се осигуряват чрез благотворителни кампании, при които се набират дарения. Точно преди една година беше стартирана една благородна инициатива на КНСБ, в подкрепа на децата, които са загубили своите родители на работното си място. Беше активиран DMS номер за набиране на финансови средства за децата-стипендианти. Кампанията „Помогни на дете” продължава да бъде активна и днес. Всеки, който желае да помогне може да изпрати SMS с текст DMS POMOGNI на 17 777. Цената на 1 SMS е 1 лв.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети