Резервен паркинг ще облекчи празничната суматоха в Рилския манастир

DenNews.bg
25.04.2019
размер на текста:

Засиленият приток на автомобили към Рилския манастир в празничните дни ще бъде облекчен с отварянето на резервен паркинг, намиращ се в бивш къмпинг на брега на река Рилска. Паркингът е с капацитет до 500 места и се намира на около 1 км от Светата обител.
Теренът е без асфалтово покритие и без други удобства, но все пак ще спести излишни нерви на поклонници и туристи в намирането на място за паркиране.
Припомняме, че паркингът на Рилския манастир е за около 40 превозни средства и трудно покрива нуждите на туристическия поток, особено пък в празничните дни. Това принуждава шофьорите да оставят колите си по пътните платна, което пък води до задръствания и пречи на пешеходците.
Таксата за паркинга пред манастира е 5 лв. за леки автомобили и 10 лева за автобуси, независимо от престоя. За момента не е ясно дали ще бъде въведена такса за престой на резервния паркинг.
Както вече писахме, от полицията ще осигурят засилено присъствие за гарантиране сигурността на посетителите. Засилен контрол ще има и на движението по направлението Кочериново – Рила – Рилски манастир, както и около самата обител.
В края на работния ден днес ще стане ясно дали ще отворен за нормално движение участъкът от около 250 метра над село Пастра, където тази седмица се разчистват паднали скали. В този участък е въведена временна организация на движението и ограничение на скоростта до 40 километра в час. В петък, събота, неделя и през празниците няма да се извършват строителни дейности, обявиха от АПИ.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети