Намалиха присъдата на бившия президент на Бразилия Лула да Силва

DenNews.bg
24.04.2019
размер на текста:

Бразилският Върховен съд намали с почти четири години присъдата на бившия президент на страната Лула да Силва, който получи 12 години затвор за корупция и пране на пари.
Четиримата магистрати в съда решиха единодушно да намалят присъдата на най-известния затворник в Бразилия, но отказаха да отменят присъдата затвор. Вероятно е обаче бившият държавен глава да поиска домашен арест.
73-годишният водач на левицата влезе в затвора в южния град Куритиба през април 2018 г., след като беше осъден на втора инстанция за корупция и пране на пари във връзка с триетажно жилище в крайбрежния град Гуаружа в щата Сао Пауло, което получил от строителна фирма в замяна на договори с държавната петролна компания "Петробраз". Делото беше свързано с огромния корупционен скандал "Автомивка" около "Петробраз", в който бяха замесени десетки бизнесмени и политици.
Съдия Феликс Фишер обаче каза, че съдът не е приел някои аргументи, довели до увеличаването през януари 2018 г. на първоначалната присъда на Лула от девет години и половина на 12 години и един месец. Друг от съдиите обоснова намаляването на наказанието с напредналата възраст на експрезидента.
Решението на съда дава възможност на Лула да Силва да поиска полуотворен режим или домашен арест още през септември. "Сега Лула ще има право да премине към полуотворен режим през октомври, тъй като ще е излежал една шеста от наказанието си. Това ще промени напълно перспективите му", обясни пред АФП преподавателят по конституционно право Ленио Стрек. Този режим разрешава на осъдения да работи или да учи извън затвора, но го задължава вечер да се връща в килията си.
Присъдата на Лула да Силва, мотивите за която според привържениците му са политически, попречи на бившия държавен глава да се яви на президентските избори през октомври миналата година срещу крайнодесния кандидат Жаир Болсонаро, встъпил в длъжност на 1 януари тази година.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети