Главният прокурор да поеме разследването срещу Местан

DenNews.bg
23.04.2019
размер на текста:

Разследването на катастрофата, при която лидерът на ДОСТ Лютви Местан причини смъртта на 6-месечно бебе, да бъде поето от главния прокурор Сотир Цацаров. Това поискаха близките на почерненото в тежкия инцидент семейство.
Припомняме, че вчера Окръжен съд-Кърджали отмени постановлението на прокуратурата, с което беше отнета шофьорската книжка на Местан. Срещу него е повдигнато обвинение за причиняването на смърт по непредпазливост, след като на 14 април близо до прохода „Маказа”, при разклона за село Загорско, автомобилът му удари друга лека кола.
В ефира на Нова телевизия близките на починалото бебе заявиха, че според тях разследването няма да се води обективно и затова те искат главният прокурор Сотир Цацаров да поеме случая. Дядото на шестмесечното дете, Джевдет Сали, каза, че Местан не е спрял на знак "Стоп", въпреки че на мястото е имало видимост. "Разбира се, че Лютви Местан е виновен за инцидента", каза дядото. Близките са категорични, че лидерът на ДОСТ е подкупвал хората.
И според разследващите политикът е отнел предимството на автомобила на семейството. Местан обаче твърди, че другата кола се е движела с голяма скорост и го е ударила челно. Бащата на починалото момиче Юсеин Тефик посочи, че е карал с не повече от 90-110 километра във фаталната отсечка. Роднините на детето поискаха законите да са равни за всички. Те заявиха, че вярват на съда. Стана ясно, че жената и другото дете от автомобила са изписани от болницата. Дядото нарече Местан "престъпник" и "убиец", а роднините поискаха справедливост и посочиха, че Местан не ги е потърсил и не се е извинил на семейството. Те настояха главният прокурор Сотир Цацаров да поеме разследването.
Лидерът на ДОСТ първоначално беше арестуван, а след това му беше определена гаранция от 10 000 лв., която падна отново в кърджалийския съд, като тогава мотивът беше, че размерът на сумата не е оправдан от прокурорите с ясни данни за имотното състояние на политика. По-късно това беше прецизирано и гаранцията беше наложена.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети