Немарливо полицейско разследване погуби справедливостта за починала след грабеж жена

DenNews.bg
02.04.2019
размер на текста:

Случай на насилие срещу възрастна жена във Видин, извършено от рецидивист, при което присъдата на мъжа е намалена от 22 на 8 г., заради немарлива полицейска работа, разгневи близките на жената и ги мотивира да заведат дело срещу България в Страсбург.
През октомври 2015 г. домът на 94-годишната бивша учителка Емилия Бузова в центъра на Видин е ограбен за трети път, а тя е жестоко пребита. Бандитите отмъкнали 30 лв., одеяло и дребни електроуреди. Емилия изживява последните седмици от живота си в агония и умира от вътрешните наранявания.
След побоя полицаите задържат криминално проявен мъж с много предишни провинения по подозрение, че е извършителят, но го освобождават. Близките на пребитата жена обаче огласяват случая в медиите и едва тогава полицията се задейства, като следва повторното задържане на мъжа, а разследването започва отначало. За събирането на доказателства "по горещи следи" обаче, вече е твърде късно, посочва bTV.
Съдът във Видин първоначално постанови 22 години затвор за мъжа, за "грабеж, извършен със сила". Последва обаче обжалване и Софийският апелативен съд реши друго - 45-годишният Петър Петров е оправдан. В мотивите си магистратите отправят остра критика към разследващите за начина, по който са подходили към случая и който не е позволил да стане ясно кой е извършителят. "Пропуските на органите на досъдебното производство по разследването (...), водят до невъзможност да се установят авторите на нападението", се казва в съдебното решение.
Петър Петров има 23 присъди за извършени престъпления против собствеността - кражби и грабежи. Той е обирал три пъти жилището на бившата учителка. При последния си набег в къщата ѝ, освободеният само месец по-рано от затвора мъж ѝ е нанесъл жесток побой. "Единствено като следствие на медийния отзвук от публикациите е започнало действителното разследване на станалото", посочва съдът в мотивите си.
Магистратите са категорични, че органите на досъдебното производство не са провели адекватно във времето и законосъобразно първоначално разследване, като задържаните още в деня на побоя трима души не са били освидетелствани, не са били взети проби от тях, а междувременно не са разпитали и Емилия Бузова приживе, макар тя да е била в състояние да говори за случилото се продължение на поне 5 дни.
Въпреки че първоинстанционният съд - Окръжният съд във Видин постанови 22 години затвор, апелативните магистрати го обявиха за "невиновен". Те го осъдиха на 8 години затвор за кражба в условията на рецидив.
Решението на Софийския апелативен съд не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.
Близките на покойната жена сега ще чакат справедливост от Страсбург, предаде bTV. "Няма доказателства и затова нямаме виновни. Нямаме виновни престъпници, нямаме виновни следователи, нямаме виновни прокурори", каза Милена Нейова, внучка на Емилия Бузова.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети