Убитата в Северна Ирландия жена е журналистка

DenNews.bg
19.04.2019
размер на текста:

 Журналистка бе застреляна по време на безредици в Северна Ирландия, което полицията определи като терористичен инцидент, последвал последното нарастване на насилието, в проблемния регион. "Лира МакКий беше убита по време на организирано насилие в Крийган снощи", гласи изявление на помощник-началника на полицията Марк Хамилтън.

По-рано МакКий бе публикувала снимка, която изглежда е била от бунтовете в жилищния комплекс Крийган в град Лондондери, , придружен от думите „Дери тази вечер. Абсолютна лудост“.

Снимките от размириците, публикувани в социалните медии, показаха кола и микробус в пламъци, както и хора с качулки, които хвърляха коктейли Молотов и фойерверки по полицейските автомобили.

"Самотен стрелец стрелял в жилищен район на града и в резултат на това ранил г-жа МакКий", каза Хамилтън, добавяйки, че полицията смята, че стрелецът е "склонен към насилие дисидент републиканец“.

"Ние разглеждаме това като терористичен инцидент и започнахме разследване за убийство", добави той. Журналистът Матю Хюз по-рано идентифицира мъртвата жена като един от своите приятели.

МакКий е пишела за списание The Atlantic и за Buzzfeed News и бе обявен от списание Форбс през 2016 г. като един от техните "30 под 30" изявени фигури в медиите.

Леона О'Нийл, репортер на „Белфаст Телеграф“ , каза, че е била до МакКий, когато е била застреляна.

„ Стоях до тази млада жена, когато тя падна до полицейския „Ленд Ровър“ тази вечер в Крийгън. Обадих се да дойде линейка, но полицаите я натовариха в техния джип и я откараха в болницата, където тя умря.“

Насилието дойде в навечерието на Великден, когато републиканците, противопоставящи се на британското присъствие в Северна Ирландия, отбелязват годишнината от въстание от 1916 г. срещу британското управление.

За взривяване на автомобили и отвличането на два микробуса в Лондондери по-рано тази година бяха обвинени и в дисидентска военизирана група.

Мишел О'Нийл, заместник-лидер на ирландската републиканска партия Шин Фейн, осъди убийството.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети