Целият ремонт на пътя край Своге е повод за обвинение, но прокуратурата не може да иска цялостна проверка на фирма „Трейс“

DenNews.bg
19.04.2019
размер на текста:

Целият ремонт на пътя край Своге е повод за обвиненията. Става въпрос за липсата на контрол и некачествен ремонт на цели участък на пътя край Своге, където при катастрофа на автобус загинаха 20 души. Това обяви говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова тв.
Тя обаче обясни още, че въпреки събраните доказателства и това, че изп. директор на фирма „Трейс-София“ е сред обвиняемите за катастрофата край Своге, прокуратурата не може да изиска цялостна проверка на работата на фирмата, както и извършените от нея ремонти на други пътища.

"Престъпление е да не се спазват изискванията за качество на полагания асфалт. При ремонта въобще не са били правени истински изследвания за качеството на настилката, а вместо това са давани само документи. Прокуратурата обаче не може да поиска изследване на останалите пътища, които е ремонтирала компанията "Трейс". Прокуратурата провежда разследване, когато има извършено престъпление. Нямаме основание да се съмняваме, че в останалите отсечки на тази фирма има същия проблем с асфалта", заяви Арнаудова.
"Да се влага различно качество в смеската за пътя е престъпление. И това е причината да повдигнем обвинения на различни хора. Създавани са документи за изпитвания, но не са правени проверки. Ако това беше правено коректно, щяхме да имаме данни още в по-ранен етап", добави тя.
По думите на Арнаудова повдигнатите обвинения срещу шефове на АПИ и строители са за липса на контрол и некачествен ремонт на целия участък от пътя край Своге.

Вчера пък от "Трейс" отново застанаха зад позицията си, че ремонтът е бил извършен качествено и няма нищо некоректно.
Прокуратурата пък е на мнение, че нередностите имали за цел да облагодетелстват фирмата изпълнител.


Припомняме, че Софийската градска прокуратура повдигна обвинения бившите шефове в Агенция Пътна инфраструктура Дончо Атанасов и Светослав Глосов; изпълнителният директор на строителната фирма "Трейс - София" ЕАД, която е изпълнител на ремонта на пътя; техническият ръководител; началникът на асфалтовата база и инженерът, осъществяващ строителен надзор на строителните дейности. Припомнете си ТУК

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети