След Италия паметник на наш хан ще има и в Татарстан

DenNews.bg
19.04.2019
размер на текста:

Тук ще бъде поставен паметникът на хан Котраг.

Паметник на хан Котраг, втори син на хан Кубрат и основател на Волжка България, ще бъде издигнат в Република Татарстан.
Това ще бъде втори паметник на наш владетел, издигнат извън пределите на днешна България.
Мястото на паметника и датата на откриването бяха избрани и утвърдени на официална среща между представителите на фондация „Въздигане“ и кметството на град Тетюши.
Паметникът ще бъде открит на 27 юли тази година и ще бъде поставен на връх над река Волга с директен изглед към град Болгар, някогашната столица на Волжка България.
На брега на Волга акостират повече от 100 кораба на сезон, а всички туристически обиколки започват първо от върха. На мястото, където ще бъде поставен паметника, изследванията сочат, че някога е имало селище.
„Поставянето на паметника полага начало на партньорство между двете страни за възстановяване на съвместната ни история и култура на автентичен и разбираем език, както и създаване на условия за посещение и културен обмен. Събитието ще бъде отбелязано с няколкодневен фестивал, целящ да покаже интересни запазени обичаи, традиции, фолклор, дрехи, възстановки, както от местните народи, живеещи в Татарстан, така и от България. Тези събития се стремят да поддържат активна паметта на народите, населяващи земи, отвоювани от нашите предводители“, казват от фондация „Въздигане“.

Работен проект на паметника. 


Непосредствено преди откриването на паметника на хан Котраг, от 5-ти юни до 9-ти юни ще се отбележи четвъртата годишнина от поставянето на паметник на хан Алцек в италианското селце Челе ди Булгерия, инициатива, задвижена отново от фондация „Въздигане“ и Ивелин Михайлов, член на фондацията и изп. директор на Исторически парк АД, чието откриване е в същия месец – 22-ри юни край град Варна.
Паметникът на хан Алцек е първият паметник на български владетел, поставен на чужда територия, където някога са се заселили великите българи. Град Челе ди Булгерия се намира в подножието на планина Булгерия, а част от местното население учи български език и дори пее нашия химн, с който посреща българските гости, честващи годишнината на хан Алцек всяка година.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети