От 15 май започва тестването на ТОЛ системата за таксуване на изминато разстояние

DenNews.bg
19.04.2019
размер на текста:

От 15 май започва тестване на ТОЛ системата в частта "такси" на база изминато разстояние, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.
Във връзка с исканията да се отложи въвеждането на системата и коментарите, че това е възможно, министър Аврамова посочи, че техническото изграждане на системата върви по график, предаде. Тя допълни, че ще има готовност към 16 август за пускане на системата, така както е по график.
"Започнат е диалог с браншовите организации, превозваческите фирми, представили сме един вариант на тарифа, който да се обсъжда", каза още Петя Аврамова. Скоро ще бъде представена и пътната система, която да бъде обхваната от ТОЛ таксите, като от 20 хиляди километра пътна система са предложени да бъдат таксувани 10 800 километра. Част от тях ще бъдат в ТОЛ системата, но ще имат нулева ставка поради лошо експлоатационно състояние", уточни министърът на регионалното развитие.
Аврамова отбеляза, че КРИБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България са поискали да се отложи прилагането на ТОЛ системата, има и предложение и за тарифи. Коментира се още първоначално да бъдат включени само магистрали и първокласни пътища, но България е много изостанала с изграждането на магистрали, които имат едва 4 процента покритие, допълни тя.
Министърът заяви, че сме много закъснели с въвеждането на тол системата, защото средствата, които се генерират от нея, са за изграждане на нови пътища и магистрали. Аврамова отбеляза, че диалогът продължава и ще бъдат коментирани както обхвата, така и стойността на тарифата и времето за въвеждане на ТОЛ системата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети