Затвор грози преподавател, учил студентите си да правят дрога

DenNews.bg
19.04.2019
размер на текста:

Японски университетски професор може да бъде осъден на десет години затвор, ако се потвърдят твърденията, че принуждавал студентите си да произвеждат дрога.
Разследващите подозират, че 61-годишният професор по фармакология от университета Мацуяма в Западна Япония е карал студентите си да правят MDMA - известен като "екстази" и още една "дизайнерска дрога" 5F-QUPIC през миналата година. Професорът е заявил пред следователите, че се е опитвал да подобри "образованието" на своите студенти по фармацевтични науки, съобщи официален представител на местното здравно министерство.
Наркотиците не са били намерени, и както смятат властите "вероятно са били изхвърлени", добави същият служител, пожелал анонимност.
Ако обвиненията бъдат доказани и професорът бъде осъден, го очакват десет години зад решетките. Японският закон предвижда, че всеки изследовател се нуждае от лиценз, издаден от регионалните здравни власти, за да произвежда наркотици с академични цели. Синтетичното вещество MDMA действа като стимулант и халюциноген. Наскоро екстази е използвано в изследователски проучвания, целящи лечение на страдащи от пост-травматичен стрес. 5F-QUPIC, известен също като 5F-PB-22, е наркотик, подобен на канабиса, забранен в Япония през 2014 година. Японски учени са доказали, че това вещество води до причиняване на пътнотранспортни произшествия. Източник: БГНЕС

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети