Жена загина при терористично нападение в Северна Ирландия

DenNews.bg
19.04.2019
размер на текста:

29-годишна жена е загинала при стрелба и нападение с коктейли „Молотов“ в Северна Ирландия. Според властите става дума за терористичен акт.
Силите на реда водят разследване за предумишлено убийство. Жертвата е издъхнала, след като е била простреляна.
При нападението са били подпалени паркирани на улицата коли. Районът в Лондондери е отцепен от полицията.
През последните седмици се засилва напрежението в област Ълстър. То е провокирано от несигурността около бъдещия граничен режим между Северна Ирландия, излизаща от ЕС заедно с Великобритания, и оставащата в ЕС Република Ирландия.
Освен това нападението се случва точно преди великденския уикенд, когато републиканските дисиденти традиционно отбелязват годишнината от Великденското въстание през 1916 г., отбелязва ДПА.
В изявление Мишел О'Нийл, заместник-лидер на ирландската републиканска партия "Шин фейн", заклейми отговорните за убийството с думите, че това е нападение срещу цялото общество.
"Първите ми мисли, моите и на партията ми са със семейството на убитата жена. Това е безсмислена загуба на живот", каза О'Нийл.
"Убийството на тази млада жена е човешка трагедия за семейството й, но е и атака срещу всички хора от нашето общество, атака срещу мирния ни процес и атака срещу Споразумението от Разпети петък", добави тя. О'Нийл имаше предвид мирното споразумение между британското и ирландското правителство от 1998 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети