16-годишната Грета пред Европейския парламент: Време е да се паникьосате

DenNews.bg
17.04.2019
размер на текста:

16-годишната Грета Тунберг, активист в защита на околната среда и борба с климатичните промени, обяви пред европейските депутати, че остава все по-малко време да се спре глобалното затопляне и призова европейските политици "да започнат да се паникьосват".
"Искам да реагирате така, както бихте реагирали, къщата ви е запалена", обяви тя пред евродепутатите.
"Ако къщата ни се срути, вие няма да провеждате три извънредни срещи на върха за Брекзит", изтъкна тя и добави, че няма извънредни срещи на върха за борба с климатичните промени и защита на околната среда.

По време на речта си, приветствана с бурни аплодисменти от евродепутати и представители на ЕС в Страсбург, през сълзи шведката предупреди за масово изчезване на видове, ерозия на почвата, обезлесяване и замърсяване на океаните.
Имайки предвид бързите международни усилия за събиране на средства за възстановяването на пламналата катедрала "Нотр Дам" в Париж, тя призова депутатите да използват "катедрално мислене" в борбата с климатичните промени.
10-минутната реч често беше прекъсвана от аплодисменти.
16-годишната Грета отправя предупреждението си на среща за климата на ООН в Полша и на Световния икономически форум в Давос, откакто започна да протестира сама пред шведския парламент през миналия август, което вдъхнови световно движение с искания за мерки срещу климатичните промени.
Припомняме, че Грета вдъхнови деца и младежи от цял свят да се ангажират силно с темата за бъдещето на планетата и в средата на март в над 1600 града в повече от 100 страни се състояха протести, с които те призоваха за решителни действия за справяне с климатичните промени.
Заради активността си Грета Тунберг бе номинирана за Нобелова награда за мир от трима норвежки политици. Източник: news.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети