Русия даде 14 г. затвор на норвежец по обвинение за шпионаж на подводници

DenNews.bg
16.04.2019
размер на текста:

Съд в Москва даде на 63-годишния норвежец Фроде Берг 14 години строг затвор по обвинение за шпиониране на подводници на руските военноморски сили, съобщават руските медии.
Берг, който беше арестуван в Москва през 2017 г., отрече обвинението.
Пред това той е работил като охранител на норвежко-руската граница.
Берг призна, че е действал като куриер за норвежкото разузнаване, но заяви, че не е знаел много за мисията. Руски бивш полицай, обвинен, че му е предоставил документи на военноморските сили, беше също хвърлен в затвора.
Адвокатът на Берг - Иля Новиков, заяви, че клиентът му няма да обжалва присъдата, но ще поиска помилване от руския президент Владимир Путин.
Норвегия, която е членка на НАТО, споделя арктическа граница с Русия и в продължение на десетилетия техните отношения бяха приятелски, дори по време на Студената война. Ала отношенията им се влошиха от 2014 г., когато Русия анексира Кримския полуостров от Украйна.
Новиков, цитиран от "Франс прес", каза, че Берг "очаква неговото правителство да предприе дипломатически опити" и "не виждаме практическа полза обжалване".
"Той е бил използван без неговото знание", посочи Новиков, допълвайки: "Не можем да говорим за събиране на каквато и да е тайна информация."
Той предупреди, че на 63-годишна възраст Берг е бил изправен пред "на практика доживотна присъда".

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети