България е готова да изпрати реставратори за възстановяването на „Нотр Дам“

DenNews.bg
16.04.2019
размер на текста:

България е готова да подпомогне финансово и да командирова реставратори и живописци за възстановяването на катедралата "Норт Дам" в Париж.
Това коментира премиерът Бойко Борисов. По думите му България има изключителни реставратори и живописци. Така България ще се включи във възстановяването на този символ на християнството.
"Най ми се иска с живописци и иконописци - имаме изключителни надарени хора в тази област - да подпомогнем с нашия принос Франция", заяви Борисов.
По думите му чрез българския посланик в Париж е предадено тази сутрин на френския президент Еманюел Макрон, че страната ни е готова да помогне финансово, но най-вече чрез реставратори.
Борисов изрази надежда за бързото възстановяване на този символ на християнството.

Катедралата Нотр Дам оцеля след опустошителния пожар вчера. До рано тази сутрин продължи борбата с огъня, като пожарникарите успяха да спрат разпространението му към двете камбанарии и да спасят сградата от срутване.
Около две трети от целия покрив, включително и Кулата-Стрела, обаче са напълно унищожени. Голяма част от историческите и културни ценности са изнесени навреме и спасени от огъня. Още снощи френският президент Еманюел Макрон обяви, че започва набиране на средства за пълното възстановяване на Нотр Дам.
Все още няма яснота нито колко ще струва, нито колко време ще продължи реконструкцията, като първоначалните прогнози са за период от между 10 и 15 години.
Френската прокуратура образува разследване на пожара, като за момента основната версия е, че огънят е възникнал в резултат на ремонтните дейности, които се извършват от година насам по катедралата

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети