Еквадор обвини Асанджч, че е използвал посолството му за шпионаж

DenNews.bg
15.04.2019
размер на текста:

 Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж неколкократно е нарушавал условията на предоставеното му убежище и се е опитвал да използва посолството на Еквадор в Лондон като център за шпионаж. Това обяви еквадорският президент Ленин Морено пред британския в. "Гардиън".

Лондонската полиция изведе Асандж насила от посолството в четвъртък, след като той беше лишен от предоставеното му в продължение на 7 години убежище, трасирайки пътя за екстрадирането му в САЩ заради едно от най-големите изтичания на класифицирана информация в историята. Отношенията на Асандж с домакините му се обтегнаха, след като Еквадор го обвини, че е разпространявал информация за личния живот на Морено.

Морено е отрекъл пред "Гардиън", че е действал като отмъщение за начина, по който документите за неговото семейство са били публикувани. Той изрази съжаление, че Асандж е използвал посолството, за да се намесва в демокрациите на други страни.

"Всеки опит за дестабилизиране е укорим акт за Еквадор, защото ние сме суверенна страна и зачитаме политиката на всяка страна", подчерта Морено. "Не можем да позволим нашето посолство, посолството, което отвори вратите си, да се превърне в център за шпионаж", настоя държавният глава на Еквадор.

Поддръжниците на Асандж са убедени, че Еквадор го е предал по искане на Вашингтон, че прекратяването на предоставеното му убежище е незаконно и че това бележи мрачен момент за свободата на словото.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети