Ученици от Бобов дол и София стават енергийни експерти чрез инициатива на Грийнпийс

DenNews.bg
15.04.2019
размер на текста:

Ученици от София и Бобов дол ще се срещат на 19 април, петък, в бившия център на въглищната индустрия, за да търсят нови енергийни решения за региона и страната. Целта на иновационния лагер е да насърчи мисленето в перспектива на младежите, като същевременно подкрепи развитието на региона и справедливия енергиен преход в страната като цяло.
С подкрепата на ментори от сферата на енергетиката и екологията учениците ще работят за разрешаване на казус, свързан с използването от общности на възобновяема енергия, която самите те са произвели.
„Вярваме във възможностите на нашите участници. Те ще могат да разгърнат своя потенциал и да излязат с конкретни решения за енергийното ни бъдеще, за да сме все по-малко зависими от замърсяващите източници и да разчитаме все повече на възобновяемите алтернативи," заяви Балин Балинов, координатор на кампанията „Енергийни решения" на „Грийнпийс" – България.
Събитието ще се проведе в сградата на Професионалната гимназия в град Бобов дол по модела за иновационен лагер на Джуниър Ачийвмънт Европа: след обявяването на регламента учениците ще бъдат разпределени в отбори и ще имат няколко часа, за да развият и представят пред жури идея за разрешаването на определен проблем по темата. Най-добрите идеи ще бъдат наградени.
„Да търсим възможности в проблемите и да насърчаваме решения, идващи от средата, е крайъгълен камък в образователната философия на програмите на Джуниър Ачийвмънт, с които целим да възпитаме дух на градивно предприемачество сред младите хора. Не се съмнявам, че учениците, подкрепени от експертизата на менторите, които ще работят с тях, ще излязат с иновативни и същевременно осъществими решения на поставения казус," сподели Вера Петканчин, директор оперативни дейности на образователната организация Джуниър Ачийвмънт България.
„Това предизвикателство е част от дългосрочната кампания на „Грийнпийс" – България за осведомяване за опасностите от използването на въглища и за промотирането на достъпната им алтернатива – възобновяемите енергийни източници," допълни Балинов.
Иновационният лагер се организира от „Грийнпийс" – България и Джуниър Ачийвмънт България, с подкрепата на Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов" и на Професионалната гимназия в град Бобов дол. В края на миналата година в бившия минен техникум „Грийнпийс" – България, с помощта на „Центъра за енергийни решения" изгради Соларна лаборатория и започна безплатен квалификационен курс за учениците по втора професия – „Монтьор на фотоволтаични инсталации".

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети