Обявиха Велико Търново за историческа и духовна столица на България

DenNews.bg
12.04.2019
размер на текста:

Велико Търново е историческата и духовна столица на България. Това решиха днес депутатите, подкрепяйки предложението с пълно единодушие- 99 гласа "за".
Вносители на предложението са депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС - Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева, Станислав Стоянов, Милен Михов и Симеон Симеонов.
В мотивите за предложението се посочва, че инициативата за обявяване на Велико Търново за историческа и духовна столица на България е подета от Инициативен комитет и е подкрепена от Общинския съвет в града. Вносителите представят града като ключов не само за българската и европейската история, но и за българската идентичност. В духовните представи на българите цели седем столетия - от 1186 г. до 1879 г., Търново е единствената възможна българска столица, посочват те.
Според вносителите обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България е символичен жест към града в навечерието на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция и няма да има други административни и финансови последствия.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети