Роди се дете от трима родители

DenNews.bg
11.04.2019
размер на текста:

Лекари от Гърция и Испания обявиха, че са реализирали успешно процедура за раждането на бебе от трима родители, за да преодолеят проблема с безплодието на жена, предава Би Би Си.
Бебето е момченце. То се е родило в Атина с тегло 2,9 килограма във вторник и заедно с майка си е в добро здраве. По думите на лекарите това е случай, който трябва да бъде записан в хрониките на медицинската история, защото може в бъдеще по този начин да се помага на много двойки по света, които страдат от безплодие, да се сдобиват с деца. В същото време експерти коментираха, че процедурата с участието на трима души повдига етични въпроси и вероятно не е трябвало да се състои.
Става дума за експериментална форма на инвитро оплождане, при която са били използвани яйцеклетката на майката, сперма от бащата, но и още една яйцеклетка от друга жена - донор. Проектът е проведен с цел в бъдеще така да се оказва медицинска помощ на семействата, които са засегнати от смъртоносна митохондриална болест, която може да се предава от майка на бебе.
Подобно нещо беше опитвано само веднъж досега - при семейство от Йордания, и това провокира обширна дискусия. В същото време някои лекари смятат, че тази технология за зачеване може да повиши шансовете за успех при инвитро оплождането на хиляди хора.
Митохондриите са малки частици, които се намират в почти всяка клетка на тялото. Те превръщат храната в използваема енергия. Ако са дефектни, има митохондриални заболявания, комбинирането на ДНК на майката с донорската митохондрия е могло да предотврати заболяването при бебето. При процедурата се комбинират ДНК на майката с митохондриите на донора и така се предотвратяват генетични болести. Има спекулации, че митохондриите може би имат роля и за успешната бременност. Но това твърдение не е проучено засега.
Пациентката в Гърция е жена на 32 години, която е преминала през четири неуспешни цикъла на инвитро оплождане. Сега тя е майка, а синът ѝ има съвсем малко количество от генетичната база на жената донор, тъй като митохондриите имат свое собствено ДНК. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети