Джулиан Асандж е арестуван в посолството на Еквадор в Лондон

DenNews.bg
11.04.2019
размер на текста:

Съоснователят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е арестуван в посолството на Еквадор в Лондон, съобщават световните агенции.
Асандж живее в сградата от 2012 г. насам. Получи убежище там, за да избегне екстрадиция в Швеция, където трябва да бъде съден за сексуално посегателство.
Президентът на Еквадор Ленин Морено е обявил, че оттегля нареждането си за даване на убежище на Асанж.
Той придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо. През 2010 г., когато американските власти се заинтересуваха от него, замина за Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие беше обвинен в сексуално посегателство, но той отрича вина. Шведският съд го включи в международен списък, след което Асандж бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция.

На 5 април порталът "Уикилийкс", цитирайки високопоставен източник в Еквадор, съобщи, че в следващите "часове или дни" Асандж ще бъде изгонен от посолството. Като претекст можело да се използва корупционен скандал с офшорни документи, свързани с президента на Еквадор Ленин Морено, съобщи сайта.

Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви в специално изявление, че страната е отказала убежище на Асандж, съобщават световните осведомителни агенции.
При изхвърлянето му от посолството той веднага беше арестуван от британската полиция.
WikiLeaks обвини Еквадор в незаконно прекратяване на политическото убежище на Асандж в нарушение на международното право, довело до арестуването му от британските власти.
"47-годишният Джулиан Асандж днес, четвъртък, 11 април, беше арестуван от служители на лондонската полиция в еквадорското посолство по заповед, издадена от Уестминстърския съд на 29 юни 2012 г. за това, че не се е явил в съда", уточниха от Скотланд ярд.
Отбелязва се, че полицейските служители са били поканени в посолството на Еквадор в Лондон след отказа на правителството на латиноамериканската страна да продължи политическото убежище на Асандж.
"Поисках от Великобритания да гарантира, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която може да бъде изтезаван или да получи смъртно наказание. Британското правителство потвърди това в писмена форма", изтъкна президентът на Еквадор в "Туитър".
Британският външен министър Джереми Хънт благодари на Морено за тази стъпка. Подобно изявление направи и министърът по европейските и американските въпроси на Великобритания сър Алън Дънкан.


Отношенията на Асандж с еквадорските власти ставаха все по-обтегнати, след като настоящият президент Морено дойде на власт в латиноамериканската страна през 2017 г. Интернет връзката му в посолството беше прекъсната през март миналата година, като еквадорските власти обосноваха действията си с това, че искат да спрат Асандж да се "намесва в работите на други суверенни държави".
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети