Комик е най-вероятният президент на Украйна

DenNews.bg
01.04.2019
размер на текста:

 Според резултатите от първия тур на президентските избори в Украйна комикът и актьор Володимир Зеленски води с около 30%. На балотажа той ще се изправи срещу Петро Порошенко, за когото са гласували около 16 на сто избирателите. Няма шега, въпреки, че днес е 1 април, украински телевизионен комик печели първия тур на изборите, пише "Ню Йорк Таймс". Това е голямо поражение за политическата класа в Украйна, посочва още изданието. А жителите на Киев са обнадеждени. Анализите на политолозите показват, че украинците искат изцяло ново лице. Мнозина обаче посочват, че липсата на управленски опит и експертен екип е по-скоро недостатък отколкото предимство.

Настоящият държавен глава Петро Порошенко нарече резултатът "суров урок". За бившия премиер Юлия Тимошенко са глаували около 13%, тя вече оспори прогнозните резултати, но се предполага, че за втория тур ще подкрепи Зеленски.

Ще успее ли обаче актьорът, който играе президент в сериал, да влезе в ролята на истински политик и държавен глава? Той ще трябва да се справи с тежката икономическа ситуация, да задържи прозападния курс на страната, въпреки че заяви, че разговори с Русия са неизбежни, и да мисли за нова стратегия за прекратяване на войната в Източна Украйна.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети