Откриха най-големия масов гроб на деца, принесени в жертвоприношение

DenNews.bg
08.03.2019
размер на текста:

Археолози се натъкнаха на зловещо откритие в Перу-открит е най-големият до момента масов гроб на деца, принесени в жертвоприношение, най-вероятно в средата на 15-ти век. Към момента се смята, че децата са избити за умилостивяване на боговете след дълго и мащабно наводнение.
По време на ритуала са били убити най-малко 137 деца - момчета и момичета от 5 до 14 години, трима възрастни, както и около 200 лами или алпака, предава Би Би Си Русия. Наблизо са намерени ритуални ножове с причудлива форма. Съдейки по останките, децата са убити с остър удар в гърдите, след което сърцата им са били извадени. Същата съдба е сполетяла и жертвените животни. Но тримата възрастни, погребани в един и същи гроб - един мъж и две жени – са били убити по друг начин: чрез счупване на черепите им. Според една от версиите, те са извършили ритуала на жертвоприношение (човекът е бил много висок и физически развит), след което са се самоубили без специални церемонии, предаде БГНЕС. Анализът на останките показва, че децата са специално подбрани - много от тях са били доведени на заколение от отдалечени райони. Окончателните резултати от работата на археолозите са публикувани в списание PLOS One. Масовият гроб в Перу - на около 350 метра от океана - е открит през 2011 г., когато жителите на Уанчакито се натъкнали на костите на хора и животни в околните дюни. Първоначално археолозите са открили останките на 43 деца и 74 лами или алпака, но по-късно разкопките са разкрили истинския мащаб на случилото се. В същото време точният брой на жертвите е неизвестен: учените отбелязват, че освен 137-те детски тела са открити и други фрагменти от скелети, които не могат да бъдат преброени. Всички жертви по време на убийството са били здрави. Съдейки по предварителен ДНК анализ, те идват от различни части на древната държава, простираща се по крайбрежието на почти 1 000 км. Няма причина да се предполага, че това са деца изключително от по-ниски прослойки или бедни семейства. Жертвите са погребани в строго определена позиция: децата - по гръб или настрани, с лице на северозапад (към морето); ламите - в обратна посока, с глава към планината. Освен това, децата често са били погребвани по тройки, разполагайки ги по възраст - от най-малките до най-големите. Някои от жертвите явно са били подготвяни за ритуала: лицата им са изрисувани с яркочервена боя, а главите на по-големите деца са обвити в памучна превръзка. Жертвените лами са внимателно положени или върху горната част на детските тела.
Могилата е изкопана в пясък, покрит със слой от изсушена кал, върху която са се съхранили много следи от хора, кучета и лами. Очевидно е, че ритуалът се е случил малко след продължителни дъждове или наводнения – възможно е жертвоприношението да е с цел да успокои боговете и да обуздае стихията. Съдейки по следите, тук са се срещнали две големи групи: едната е дошла от север, а другата от юг; възрастните са носели сандали, децата са ходели боси. След жертвоприношението и погребението групите са се върнали обратно.
Човешки жертвоприношения се срещат в много древни култури. Известно е, че преди пристигането на испанците, през XI-XV век, хората на територията на Перу често са били убивани, за да бъдат погребани заедно с починалия владетел, положени в основата на монументална архитектурна структура или като жертва, поднасяна на боговете. Понякога ритуалните убийства са били масови: през 70-те години, по време на разкопките в Чан Чане - столицата на древната държава Чимор - са открити останки от няколкостотин млади жени, убити и погребани в кралска гробница. Но много малко се знае за жертви деца или бебета. Най-известният случай е избиването на 42 деца на възраст между 2 и 7 години в главния ацтекски храм, сега известен като Темпло Майор, недалеч от съвременния Мексико Сити. Много исторически източници твърдят, че масови убийства на деца са извършвали инките, например по случай коронация или смърт на тогавашния владетел, но почти няма археологически доказателства за това. Испанският монах Антонио де ла Каланча пише през 17-ти век, че ритуални убийства на деца са се извършвали в Чимор по време на лунни затъмнения, когато те са били принасяни в жертва на боговете, заедно с плодове, царевична бира и оцветен памук. Защо децата са избрани като жертви, учените не знаят точно. Има версия, че те се смятали за преходно звено между света на хората и света на духовете и се считали за най-добрите посланици, които могат да предадат съобщение на боговете. Има и друга версия: детската смъртност е била много висока и много малко деца са доживявали до 5 години, така че са били считани за най-ценните жертви. Източник: actualno.com

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети