Над 15 арестувани при операцията в „Орландовци“, повечето са от клана на Гольовците

DenNews.bg
07.03.2019
размер на текста:

Над 15 души, повечето от които от клана Гольовците, са задържани за участие в организирана престъпна група по време на днешната специализираната операция в столичния квартал „Орландовци“. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев.
„Става въпрос за досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура. Делото е за организирана престъпна група, занимаваща се с широкоспектърна престъпна дейност - от дребни битови кражби до сериозни грабежи, разпространение на наркотици и производство на акцизни стоки без бандерол и разпространяването им", каза Гешев и посочи, че СДВР работи по случая от 6-7 месеца. Действията на служители на СДВР и Специализираната прокуратура продължават и в момента.
Според разследващите групата е замесена и в кражби на релси, чупене на надгробни паметници, до сериозни грабежи и тежки престъпления срещу личността - всичко, с което могат да се изкарат пари.
Освен СДВР в операцията се включи и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. „Според нас към този момент, макар и да няма привлечени като обвиняеми, двама служители на Второ РУ - взводни командири, са част от тази престъпна група. По първоначални данни те са осигурявали образно казано чадър на тези престъпления. Към момента няма привлечени към наказателна отговорност, предвид че осъществените действия са буквално от преди няколко часа, така че реално колко лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност като обвиняеми ще стане ясно утре сутринта. Дотогава ще се работи сериозно от колегите от СДВР, разследващи полицаи, следователи от Специализираната прокуратура, наблюдаващи прокурори за събиране на конкретни доказателства и в утрешния ден ще има възможност да се оповестят конкретни по случая вторични престъпления“, допълни Гешев.

Разработката е стартирала миналото лято, уточни главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов. Според събраните до момента данни групата е извършвала кражби от промишлени предприятия, офиси на фирми, няколко грабежа. „Намерихме доста голямо количество оръжие, на което трябва да бъде назначена експертиза, за да се види дали е газово или бойно, ако е газово - дали може да бъде използвано като бойно. Двамата полицаи са от охранителна полиция и предстои да бъде доказана тяхната вина. Дейността им е била да гарантират да няма полиция в момента на кражба", обясни още главният секретар на МВР и посочи, че тези данни са подадени на късен етап и предстои да се докажат.
По думите на директора на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев е установено и незаконно ползване на ток, като и по тази линия ще се работи.
Продължават процесуално-следствените действия на територията на столичния квартал „Орландовци“.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети