Дупнишкият съд реши спор между шивачка и фризьорка, заменили приятелство с дело за обида

DenNews.bg
07.03.2019
размер на текста:

Районен съд-Дупница реши с оправдателна присъда спор между шивачка и фризьорка, заменили добро приятелство с дело за обида.
Главните героини в процеса за клевета са шивачката Радостина Шопова и фризьорката Ралица Фролошка, които дълго време били приятелки и съседки-ателиетата им били разположени в сградата на Евробазара. В началото на 2015 г. обаче двете развалили приятелството си, а в последствие и добрите отношения помежду си.
Така се стига до завеждане на съдебно дело от страна на Фролошка, която иска Шопова да й изплати 10 000 лв. за претърпени неимуществени вреди-преживян стрес от изречени клевети. Шопова е подведена под отговорност за това, че разпространила пред общи познати позорни обстоятелства за Фролошка, като им казвала, че същата е некадърна като фризьорка, да не ползват услугите й, защото изгаряла косите на клиентите си и не можела да подстригва. През декември 2015 г. пък разгласила чрез Фейсбук позорни и неверни обстоятелства за бившата си приятелка, като написала, „че въпреки висшето си образование е неграмотна и не може да пише правилно на родния си език”, както и че „телесата й преливали от банския й костюм”.
Районен съд-Дупница оправда Шопова и отхвърли гражданския иск на Фролошка за 10 000 лева.
От мотивите на съдия Светослав Пиронев става ясно, че в хода не делото не е доказано еднозначно, че Шопова е разпространила обидните твърдения за фризьорката пред техните общи познати, тъй като никой от свидетелите по делото не е бил пряк очевидец на това. От показанията става ясно, че главна роля в словесната битка между двете е имало други две жени, които обаче се споменават само по малки имена, не са разпитвани по делото, а от разпитите става ясно, че едната от дамите участвала активно в заплитането на интригата между фризьорката и шивачката.
За публикацията във Фейсбук пък съдът прие за установено, че те са направени от профила на Шопова, но не може еднозначно да обяви за доказано, че те са нейно дело, поради възможността за чужд достъп до профилите в социалната мрежа.
Присъдата подлежи на обжалване Окръжен съд-Кюстендил.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети