НАТО и САЩ засилват военното си присъствие в Черно море

DenNews.bg
06.03.2019
размер на текста:

НАТО и въоръжените сили на САЩ разширяват военното си присъствие в Черно море, потвърди вчера главнокомандващият Обединените въоръжени сили на алианса в Европа американският генерал Къртис Скапароти.
Той напомни, че на 1 март ескадреният миноносец на САЩ "Доналд Кук" напусна Черно море, след престоя от 19 февруари. Това бе вторият за последните два месеца американски ескадрен миноносец-ракетоносец, навлязъл в Черно море, отбеляза генералът по време на слушания в комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ.
"Смятаме, че има такава необходимост. Разширихме мащабите на присъствието си в Черно море, както и нашите съюзници. НАТО в момента разполага с флот в Черно море", добави Скапароти. Той очевидно имаше предвид военните учения на алианса "Посейдон-19", започнали в петък в румънското пристанище Констанца.
Според Скапароти Русия внимателно следи сигналите, подавани от САЩ и НАТО чрез изпращане на техни кораби в Черно море. "Откровено казано, на тях (руснаците) не се харесва нашето присъствие в Черно море, но това са международни води и нашите кораби трябва да ходят там, както и самолетите ни - да летят", отбеляза генералът.
Американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение се планира да бъдат разположени за постоянно в Европа, каза вчера главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, американският генерал Къртис Скапароти, цитиран от ТАСС.
"Понастоящем ми предоставят на ротационна основа самолети от пето поколение - бомбардировачи и пр., които са необходими за сдържане, а също и за гарантиране на бойната готовност. Очаквам определен брой от тях да бъдат разположени в Европа за постоянно", каза генералът по време на слушания в сенатската комисия по въоръжените сили във Вашингтон. Той не посочи повече подробности по тази тема.
Американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение са Ф-22 и Ф-35. Това са многоцелеви бойни самолети, проектирани с използване на технологията "стелт" и способни да носят ядрени бойни заряди. Заедно със САЩ в проекта за създаването на Ф-35 участват още осем страни - Австралия, Великобритания, Дания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия и Турция. Освен това такива самолети купуват още Израел и Япония. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети