Зрелостниците подават заявления за допускане до матурите до 18 март

DenNews.bg
06.03.2019
размер на текста:

Зрелостниците вече могат да подават заявления за допускане до държавни зрелостни изпити (ДЗИ) за сесия май-юни 2019 г. Заявленията се подават до директора на училището, в което се е обучавал зрелостникът. А крайният срок е 18 март.
През тази година матурата по български език и литература е на 21 май, а по избираем предмет - на 23 май.
В документите си учениците трябва да посочат предмета, по който ще положат втория задължителен зрелостен изпит. И тази година те могат да избират между 13 предмета - математика, география и икономика, биология и здравно образование, история и цивилизация, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, английски език, немски език, френски език, руски език, италиански и испански език.
Освен това, зрелостниците могат да се явят и на изпити по желание, които ще са в периода от 28 май до 31 май. Броят на допуснатите до матурите ще бъде ясен до 17 май.


Лица, които са придобили правото да полагат зрелостни изпити през минали учебни години, но не са ги положили успешно, подават заявлението до директора на училището, в което са се обучавали, а в случаите, когато то е преобразувано или закрито - до Регионалното управление на образованието (РУО).
Лицата, желаещи да положат изпит по общообразователен предмет, невключен в дипломата за средно образование подават заявлението до Регионалното управление на образованието (РУО).

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат оповестени до 13 юни 2019 г.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети