Ислямист вилня във френски затвор, ранени са двама надзиратели

DenNews.bg
06.03.2019
размер на текста:

Двама надзиратели са ранени с нож при нападение с нож, извършено от затворник в помещението за свиждане в затвора "Конде сюр Сарт", съобщават френските медии. Нападателят е Микаел Шиоло, излежаващ 30-годишна присъда.
Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер съобщи в Туитър, че полицията е щурмувала помещението, където Шиоло се е намирал заедно със съпругата си. Двамата са били обезвредени от служителите на реда.
Министърът на правосъдието Никол Белубе определи нападението като терористичен акт.
При атаката затворникът е крещял "Аллах акбар!", съобщава телевизионният канал BFM.
Спецоперацията е продължила повече от час. По непотвърдена информация, нападателят е заявил, че е опасан с експлозиви. Според източници от правоохранителните органи, при щурма съпругата му е била сериозно ранена и по-късно е починала от раните си.
Микаел Шиоло е приел исляма през 2010 г. През 2012 г. заедно с други двама души, с цел грабеж, е похитил, изтезавал и убил 80-годишен бивш затворник от нацистките концлагери.
Смята се, че Шиоло се е радикализирал в затвора, но не е бил преместен в блок за ислямисти.
В затвора е бил осъден за публично оправдаване на тероризма, след като е скандирал във вътрешния двор "Батаклан". Той е изразявал одобрение за действията на атентаторите в концертната зала "Батаклан" в Париж на 13 ноември 2015 г. Тогава загинаха най-малко 130 души.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети