7 млн. венецуелци имат нужда от хуманитарна помощ, 3 млн. са бежанци в съседни страни

DenNews.bg
29.03.2019
размер на текста:

24% от населението на Венецуела, което ще рече 7 млн. души, се нуждаят от хуманитарна помощ, а недохранването и болестите в страната се увеличават, показва доклад на ООН.
Докладът е бил предаден на президента Николас Мадуро, който обвинява за тежката криза в страната американските санкции и опозиционния лидер Хуан Гуайдо.
Според документа от 45 страници, който цитира данни от венецуелски университети, през 2018 г. повече от 94% от населението е живяло в бедност, а 60% - в крайна бедност.
Консумацията на месо и зеленчуци между 2014 и 2017 г. е намаляла драстично, а тази на мляко е спаднала със 77%. Около 3,7 милиона души страдат от недохранване, като това се отнася за 22% от децата под петгодишна възраст.
Поради липсата на достъп до питейна вода във Венецуела се връщат болести като туберкулоза, дифтерит, малария и хепатит А.
Докладът напомня, че всеки ден страната напускат около 5000 души. Над 3,4 млн. венецуелци в момента са в положение на бежанци или мигранти в някои от съседните страни. "Необходими са много повече действия, за да се отговори на нарастващите нужди на венецуелското население", подчертават авторите на доклада.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети