Прокуратурата проверява законността на партия ДОСТ

DenNews.bg
28.03.2019
размер на текста:

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната касационна прокуратура да извърши проверка дали дейността на партията на Лютви Местан ДОСТ съответства с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
Трябва да се установи има ли наличие на предпоставките за изпращане на искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическата партия и дали има данни за подаване на иск до Софийски градски съд за разпускане на партията.
Причината за самосезирането на главния прокурор е съдържанието на публикувана декларация на партия ДОСТ от 26 март т.г., която е за организиране и провеждане на "Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство", както и публични изявления в тази насока на председателя на партията Лютви Местан.
"С оглед съдържанието на декларацията и отправените в нея искания, както и по повод на публични изявления в тази насока на председателя на партията, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка от Върховната касационна прокуратура. Предмет на проверката е съответствието на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии и така евентуалното наличие на предпоставките по чл. 149 ал. 1 т. 5 от Конституцията /искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическа партия/ или по чл. 40 ал. 1 т. 1 и т. 2 от Закона за политическите партии /иск до Софийски градски съд за разпускане на политическа партия", се казва в съобщението.

Лидерът на партията Местан поиска промяна в Конституцията, така че да е възможно признаването на национално турско малцинство. В тв интервю той определи като „дискриминация“ забраната за агитация на майчин език по време на избори.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети