ЕП отложи гласуването на пакета „Мобилност“, вдигнал на протест българските превозвачи

DenNews.bg
27.03.2019
размер на текста:

Гласуването на промените в правилата за дейността на международните превозвачи в Европейския парламент, което трябваше да се състои днес, е отложено за 1 април. Това съобщи официално председателят на ЕП Антонио Таяни съобщи.
Днес ще бъдат обсъдени само предложените промени в пакета „Мобилност“.
Таяни обясни, че заради множеството предложения за промени в текстовете се налага ново заседание на парламентарната комисия по транспорта. Той отбеляза, че са постъпили 1224 предложения за изменения на първоначалните текстове. Таяни поясни, че при подобно количество текстове възможностите за допускане на грешки при гласуването са твърде големи.
Парламентарните групи вече признаха, че разделението сред евродепутатите по промените в правилата е голямо.

„Печелим, макар и трудно, малки битки по пакета „Мобилност”. Да не се радваме предварително, но се надявам всички депутати да влязат в залата. Успяваме, но не даром”, коментира премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание.
По-рано стана ясно, че българските евродепутати са задействали различни механизми за блокиране на гласуването.
„Вечерта вкарахме писмо, с което ясно протестираме срещу разглеждането с всички юридически доводи. Не може, след като пакет „Мобилност” е отхвърлен 2 пъти – и в комисия, и в пленарната зала, да се подлага на гласуване. Има над 1200 нови предложения, които не са преведени в 24-часовия срок преди дебата”, посочи евродепутатът Емил Радев.
Днес български превозвачи заминаха за Страсбург, за да участват в планирания протест срещу готвените промени пред сградата на ЕП. В него очаква да се включат и превозвачи от Румъния, Полша, Литва и Словения.
Протести са планирани в София.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети