Спрете се! Палене на сухи треви причини шест пожара за ден в областта

DenNews.bg
27.03.2019
размер на текста:

Шест пожара са гасили екипи на РСПБЗН в Кюстендилска област вчера. Всички пожари са причинени поради небрежност, горели са сухи треви. Материални загуби не са допуснати, съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Кюстендил. Това обаче не означава, че паленето на сухи треви не нанасят щети на природата – пожарите унищожават горния слой на почвата-хумусът, което води до влошаване на качеството й за десетилетия напред. Експерти алармират, че зачестилите през последните години пожари от палене на треви и стърнища водят бавно, но сигурно към драстичен спад на продуктивността на почвите. Пожарите са една от основните причини за запесъчаването на почвата и постепенната загуба на плодородието й, което намалява драстично броят и вида растителни видове, които могат да виреят и да бъдат отглеждани в засегнатите райони.


Пожарите, запалени, за да спестят час работа, унищожават векове работа на природата-

за създаването на 1 см хумус са нужни над 100 години.
Огънят унищожава и всички органични съставки, които подхранват растенията, както и микро- и макроорганизми. Освен това се създава опасност от запалвания на лесозащитни пояси, отделни дървета или горски масиви.
Пожарите нанасят необратими щети на екосистемите и дивите животни-не само, че огънят пряко отнема живота на насекоми, птици и диви животни, но унищожава и местообитанията им. Намаляването или унищожаването на едни видове води до нарушаване на баланса на екосистемите, които са важни не само за природата, но и за човешката дейност. Така например унищожаването на змиите и таралежите, които са честа жертва на пожарите, води до значителен ръст на гризачите, унищожаването на птиците пък води до значителен ръст на насекомите, някои от които са вредни за културите, насекомите от своя страна за важно за опрашването и намаляването им също е опасно за природата.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети