Миню Стайков остава под арест, ще го лекуват под охрана

DenNews.bg
26.03.2019
размер на текста:

Специализираният апелативен съд остави Миню Стайков в ареста. Той обаче ще бъде настанен под охрана за лечение в МВР болница. Припомняме, че мярката на алкохолния бос беше изменена на 18 януари в парична гаранция от 500 000 лева, но прокуратурата протестира определението на първата инстанция и сега то беше отменено.
Сред част от мотивите на магистратите са, че има опасност Стайков да извърши ново престъпление, делото е с фактическа и правна сложност, голяма част от свидетелите са подчинени или зависими от Миню Стайков и може да им се окаже въздействие. Освен това, според съда, държавното обвинение работи с нужната бързина.
На 20 декември 2018 стана ясно, че Миню Стайков е прекарал мозъчен инфаркт, придружен с пареза. Предписано е лекарствено лечение и рехабилитация. Според вещите лица той не може да се лекува в болницата към затвора. Може обаче да се лекува в условията на ареста, като бъде пратен в лечебно заведение.
Така съдът задължи шефа на затвора в София да настани Миню Стайков в МВР болницата. Отменена беше паричната гаранция от 500 000 лева на спецсъда.
Припомняме, че собственикът на „Винпром-Карнобат“ е в ареста от 5 септември 2018 г. Спецпрокуратурата го сочи като част от престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и продажба на акцизни стоки без бандерол. Преди седмица спецсъдът го освободи под рекордната гаранция от половин милион лева, но прокуратурата обжалва мярката. Мярката обжалва и защитата на Стайков с искане за намаляване размера на гаранцията.
През януари се предаде синът на алкохолния бос - Стайко Стайков. Младежът се издирваше с европейска заповед 5 месеца и изненадващо се появи в „Пирогов” с твърдението, че е отвлечен. Стайко Стайков е сочен от спецпрокуратурата като част от престъпна група на баща си и е под домашен арест заради влошено здраве.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети