Италианският вицепремиер е нахъсан да промени Европа

DenNews.bg
25.03.2019
размер на текста:

 Дясноцентристкият политически блок в Италия, който е оглавяван от "Лига" на Матео Салвини, който е и вицепремиер и министър на вътрешните работи, спечели изборите в малкия южен регион Базиликата, побеждавайки лявоцентристката Демократическа партия, която управляваше регионалното правителство в продължение на почти четвърт век, съобщава "Асошиейтед прес".

Салвини днес се похвали с победата, изтъквайки, че "Лига" е утроила броя на гласовете в региона в сравнение с парламентарните избори през миналата година и че гледа към изборите за Европейски парламент през май. "Сега да променим Европа", настоя той.

Кандидатът на дясноцентристкия блок Вито Бардо спечели 42 процента от гласовете, изпреварвайки лявоцентристкия кандидат, който получи подкрепата на 33 на сто от избирателите.

Движение "Пет звезди" получи 20 на сто от гласовете, по-малко от половината от гласовете, регистрирани по време на миналогодишните парламентарни избори, когато то доминираше в Базиликата, спечелвайки 44,3 процента от вота.

"Лига" все още се явява с традиционните си съюзници "Форца Италия" и "Италиански братя" по места, но управлява на национално равнище с Движение "Пет звезди".

Въпреки това контрастиращите резултати на "Лига" и "Пет звезди" в местните избори добавиха към съществуващото напрежение в рамките на тяхната коалиция, а вестниците съобщиха през уикенда, че има нарастващ риск правителството да падне от власт към средата на годината.

Премиерът Джузепе Конте отрече, че резултатът в Базиликата ще подкопае правителството му и заяви, че италианците няма да простят на нито една от управляващите партии, ако те предизвикат предсрочни парламентарни избори.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети