Ердоган отново показа на митинг кадри от стрелбата в Нова Зеландия

DenNews.bg
22.03.2019
размер на текста:

 Турският президент Тайип Ердоган отново показа кадри от терористичната атака в джамиите в Крайстчърч, Нова Зеландия по време на митинг, въпреки призивите да спре, съобщава СиБиЕс.

Замъглено видео от убийството на 50 души в джамии се появи два часа след като външният министър на Нова Зеландия коментира след среща с турския президент коментира, че е разбрал, че такива кадри вече не се показват. Уинстън Питърс пристигна в Истанбул и се срещна с Ердоган по-рано днес.

По-късно Питърс заяви пред репортери, че не е поискал от Ердоган да спре да показва видеото от Крайстчърч на предизборните си митинги. "Не, не зададох този въпрос, защото чувствах, че не трябва да го питам, защото те вече не правят това", обясни Питерс пред репортери. Турският президент предизвика международна реакция за откъси от видеоклипа показани на митинги и осъждащи ислямофобията, но също така и да подкрепи ислямските и националистически настроения преди местните избори на 31 март.

Въпреки критиките, Ердоган продължи да показва замъглено видео с ясен звук от автоматична стрелба пред хиляди хора на митинги, излъчвани на живо по турските телевизии.

Нова Зеландия се опитва да предотврати използването на видеото и се очаква Питърс да се заеме с въпроса по време на спешната сесия в петък на изпълнителния комитет на 57-членната организация за ислямско сътрудничество.

Питърс обясни пред комисията, че стрелецът ще прекара остатъка от живота си в изолация в затвора и призова за солидарност за изкореняване на "идеологиите, изпълнени от омраза". Питърс коментира, че "никакво наказание не може да се сравнява с покварата на неговото престъпление, но семействата на загиналите ще имат справедливост". Той показа снимки на новозеландци, които оплакват жертвите.

По време на реч по-рано тази седмица Ердоган обясни: "Ще си платиш за това. Ако Нова Зеландия не го направи, по един или друг начин ще те накараме да платиш".

На срещата днес, Ердоган благодари на Нова Зеландия за нейната "чувствителност и решителна позиция" и похвали премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардерн за "реакцията, проявената емпатия и солидарността й с мюсюлманите", които трябва да са пример за всички лидери.

Ердоган критикува политиците популисти, които насърчава атаките срещу мюсюлмани и бежанци.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети