Надзиратели на съд за смъртта на затворник

DenNews.bg
21.03.2019
размер на текста:

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителния акт спрямо двамата надзиратели, които по непредпазливост причинили смъртта на лишения от свобода Горан Горанов - Лудия.
Ако бъдат признати за виновни надзирателите могат да се озоват от другата страна на решетките за период до 5 години.
Двамата са привлечени като обвиняеми за това, че на 25 март 2017 г., при възникнала аварийна ситуация с парното отопление в килията на загиналия, обвиняемите надзиратели не са реагирали на виковете за помощ на лишения от свобода.
Обвиняемите не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от нея и опазване на живота и здравето на Горан Горанов, независимо че са забелязали излизащата пара от прозореца на неговата килия, която постепенно е изпълнила коридора на затвора.
Вследствие на инцидента затворникът се сварил - при съприкосновението на парата с тялото на Горан Горанов тя предизвикала тежка термична травма, попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата.
Спрямо обвиняемите е наложена забрана за напускане на страната.
Припомняме, на 25 март 2017 година Горан Горанов почина в килията си в затвора в Бургас.
Горанов излежаваше присъда от 2 години и 6 месеца за нападение над надзирател. Бившият борец и бодигард през 2016 г. нахлу въоръжен в интернет клуб, вися дрогиран от външното тяло на климатик в жк "Меден рудник", вся масова психоза в жк "Възраждане" с кръстове, които редеше под прозорците на бургазлии, а през март 2016 година наби и двама католически свещеници в Бургас. След това в затвора нападна и надзиратели.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети