Медицинските сестри и таксиметровите шофьори излизат на протести

DenNews.bg
21.03.2019
размер на текста:

 Национален протест на медицинските сестри. За втори път този месец те ще поискат увеличение на основната заплата до размера на две минимални за страната и еднакви възнаграждения за всички, независимо от вида на лечебното заведение, в което работят. Вчера здравният министър Кирил Ананиев се срещна с техни представители и показа актуални данни за размера на заплатите им в държавните и общински болници. Числата показват, че у нас липсват единни правила за формиране на възнагражденията на медицинските специалисти.

Масов протест на таксита ще блокира центъра на столицата днес. Причината - недоволството на бранша от фирми за споделено пътуване, извършващи нерегламентиран превоз на пътници. Според Националния таксиметров синдикат, пазарният дял на компаниите в сивия сектор е около 25%, а броят на колите им достига 1500.

Голяма част от тях дори не са обозначени като таксита. Легалните компании настояват държавата да забрани тяхното функциониране. Протестното шествие на такситата започва в 14 ч. на "Цариградско шосе" и ще приключи в 16 ч. пред храм-паметника "Св. Александър Невски".

Очакванията на организаторите са в него да се включат около 5 000 таксиметрови коли.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети