Балановски рид над Дупница пламна от запалени стърнища

DenNews.bg
19.03.2019
размер на текста:

Балановски рид над Дупница днес пламна от няколко локални пожара, причинени от паленето на стърнища. Облаците дим плъзнаха към близките квартали в града, пролем с обгазяването имаше и в село Баланово. Нищо не може да спре собствениците на имоти да изберат именно по този начин да чистят нивите си, дори и предупрежденията от страна на пожарната. От Областната дирекция на полицията алармират и отправят за пореден път призив за повече съвест. Ето каква е статистиката запоследните няколко дни:

Пролетното време през последните дни е предпоставка за усложняване на пожарната обстановка. РДПБЗН – Кюстендил, отчита рязко увеличение на пожарите всяка седмица.
Въпреки редицата предупреждения на служителите от РДПБЗН – Кюстендил, и съставените актове за административни нарушения, продължава паленето на отпадъци и сухи треви, водещо до сериозни последици за горския, полски и жилищен фонд.
За последната седмица от 11.03. до 19.03.2019 г. са възникнали 10 пожара с преки материални загуби и 60 пожара без преки материални загуби.
Съставени са 7 акта по ЗМВР за установяване на административни нарушения, за изгаряне на сухи растителни отпадъци.
Причините за възникване на пожарите отново е небрежност при боравене с открит огън /за 62 бр. от пожарите/.
При възникналите пожари с материални загуби са унищожени 10 дка широколистна гора, сгради с площ 200 кв.м, 2 фургона и 15 кв.м покривна конструкция.
РДПБЗН – Кюстендил, отново напомня и ПРИЗОВАВА за спазване на основните правила за пожарна безопасност:
- абсолютно е ЗАБРАНЕНО в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници;
- не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободните дворни площи.
Административната санкция за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно ЗМВР, е от 200 до 2000 лв.

При забелязан пожар, съобщете незабавно на тел.112

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети