Нови правила правят 31% от пенсиониращите се тази година по-бедни

DenNews.bg
19.03.2019
размер на текста:

Нова формула за изчисляване размера на пенсиите ще направи 31% от новите пенсионери значително по-бедни. Причината е, че т. нар. "индивидуален коефициент", който участва в пенсионната формула, се изчислява по нов начин.
Според новите правила вече не се избират трите най-силни години преди 1997 г., не влиза и доходът между 1997 г. и 1999 г. Вземат се предвид само осигуровките от 2000 г. насам. Така много хора може да останат ощетени, защото няма да се взима предвид времето, в което са били в активна кариера и са били осигурявани на по-високи доходи.
Председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов обясни, че намаляване на индивидуалния коефициент за пенсиите ще има при хора, които преди 1997 г. са се осигурявали върху максимални или над максималните осигурителни доходи, а след 2000 г., ако са се осигурявали върху минималния осигурителен доходи, имат периоди, в които не са се осигурявали.
Скандалът с намалените пенсии избухна преди месец, когато хиляди хора разбраха, че ще получат много по-малко пари при пенсионирането си.
От тази година влязоха в сила промени, които според последните анализи на НОИ ще ощетят 31% от новите пенсионери тази година.
Отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. е решение от 2015 г., влязло в сила сега. Аргументът за отпадането на другите три е, че тогава не е имало максимален осигурителен доход, регистрите за този период са непълни, а "стимулите" за измама - големи. Така се стигало до случаи на нереално високи пенсии.

За 31% от новите пенсионери тази година "индивидуалният коефициент" ще е по-нисък средно с 8% спрямо старата формула, а за близо 57 на сто - ще е по-висок с около 4%.
"В момента тече четиримесечният срок, в който трябва да приключат производствата по изчисляването на размера на пенсиите, става въпрос за новоотпуснатите пенсии, и тогава ще стане ясно какъв е процентът на хората с намалените пенсии", поясни Адемов пред Нова телевизия.
По мнението на Адемов има три варианта, за да не се стигне до намаляване на пенсиите:
"Това, което може да се направи, е да няма промени в хода на осигурителния път на всяко едно лице. Започнал си по едни правила - приключваш по тях. Другото решение е да има право на избор по кои правила да се пенсионира. Третото решение е в края на годината да има обществено обсъждане, за да се предявят съответните мерки".
Той припомни, че държавата дава 10 млрд. лв. допълнително от бюджета за пенсии, а тук разликата с новата промяна е едва 9 млн. лв.
Заместник-социалният министър Султанка Петрова подчерта, че правителството два пъти е увеличило пенсиите. Тя заяви, че най-вероятно предлаганите промени няма да бъдат приети. "Ние ще продължим да работим за това хората да получават достойни пенсии за това, което са изработили. Аз мисля, че това няма да остане в този вариант. Това ще се промени и затова има различни становища. Може би наистина трябва да се направи тази оценка на въздействието. Тя подкрепи мнението на Хасан Адемов, че не трябва правилата за пенсиониране да се променят в движение.

"Осигурителната система е базирана на определени принципи, които трябва да се спазват. Размерът на пенсията зависи от различни фактори. Един от факторите е времето на пенсиониране, друг е стажа. 2015 година бе взето решението за отпадането на най-добрите 3 години. В Кодекса за социално осигуряване ясно бе записано, че това влиза в сила от 1 януари 2019 г.", коментира в предаването "Тази сутрин" Драгомир Драганов, шеф на дирекция "Анализ, планиране и прогнозиране" в НОИ.
Човек, който би трябвало да получи по старата формула средна пенсия от 450 лв. в един момент се оказва с такава от 165. Досегашният обществен договор бе, че човек може да избере трите си най-добри години, но сега условията се променят.
"Нашите разчети показват, че от гледна точка на осигурителната система финансовият ефект е неутрален - за ниво система", каза Драганов. По отношение на човека - "жизнените траектории на всеки един от нас са много различни и всеки един случай е индивидуален", трябва да бъде разгледан отделно, каза още той. Решението за отпадането на т.нар. "3 най-добри години" беше взето през 2015 г. в Народното събрание, с консенсус, а сега се прилага.
Експерти предлагат хората да имат право да избират по коя формула да им се сметне дохода.
В тази връзка експертът от НОИ обяви, че от института са готови да съдействат с експертиза, ако политиците решат да направят промени.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети