Десен екстремист стои зад кървавото нападение в Нова Зеландия

DenNews.bg
15.03.2019
размер на текста:

40 души са убити при стрелбата срещу две джамии в Нова Зеландия, съобщи премиерът Джасинда Ардърн. Повече от 20 са тежко ранените. Премиерът Ардърн определи инцидентите като терористична атака и като "един от най-мрачните дни" за страната.
Трима мъже и една жена са арестувани след стрелбата в двете джамии. Полицейският комисар Майк Буш обаче предупреди, че на свобода може да са повече участници в атаките. Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че един от арестуваните е австралийски гражданин. Той описа заподозрения нападател като "екстремист, десен терорист насилник", цитира го БиБиСи.
Същевременно стана ясно, че част от престъплението е била излъчена на живо в социалните мрежи. Един от стрелците е публикувал лайствстрийм видео (бел.ред. - на живо) по време на атаката. По-късно то бе разпространено и в редица канали за видеоомбен, но повечето от тях го блокираха заради сцените на насилие.
Кадрите показват как терористът Брентънт Тарант излиза от колата си, взима от багажника оръжие, извършва нападението и се връща обратно. Видеото е заснето по подобие на компютърните игри от първо лице. Някои от гледалите на живо тях са заснели образа на Тарант и снимката му вече се разпространява в социалните мрежи.
По информация на българското посолство в Канбера към 9:30 ч. българско време няма данни за загинали български граждани при стрелбата, съобщиха от българското Министерство на външните работи.
Мисията ни е в постоянен контакт с новозеландските власти, които извършват проверка на самоличността на извършителите и пострадалите, уточниха от МВнР.
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Канбера на следните телефони: + 612 62 86 97 00, +614 38 00 51 87

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети