Военен самолет на САЩ прелетя над територията на Русия

DenNews.bg
13.03.2019
размер на текста:

 Американски военен самолет е извършил наблюдателен полет над територията на Русия в рамките на Договора за открито небе, съобщават руските медии, позовавайки се на мониторинговия сайт PlaneRadar.

Тази сутрин в 6:15 московско време (5:15 българско) самолет Boeing OC-135B с бордови номер 61-2670 е бил регистриран в района на Комсомолск-на-Амур на височина 10,7 километра.

Boeing OC-135B не е проектиран да използва оръжия. Самолетът преминал международна инспекция с участието на Москва, който изключва използването на оборудване, което не е предвидено в договора.

Последният път този самолет е летял над Русия на 11 март. Тогава американските военни също се интересуваха от Далечния изток, по-специално, самолетът е бил забелязан в района на град Чита. Според военни експерти в центъра на вниманието на САЩ е била ракетна бригада, разположена в този град.

Договорът за открито небе беше подписан от членовете на ОССЕ през 1992 г. и стана една от мерките за укрепване на доверието в Европа след Студената война. Според документа държавните могат да извършват разузнавателни полети над територията на други страни членки и да събират информация за техните войски. Договорът е в сила от 2002 г., като част от него са повечето страни от НАТО, Русия, Беларус, Украйна, Грузия, Босна и Херцеговина и неутралните Швеция и Финландия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети