ГЕРБ се отказа да опрощава дълговете на вероизповеданията, защото коментарите били спекулативни

DenNews.bg
13.03.2019
размер на текста:

 ГЕРБ се отказа от опрощаване дълговете на вероизповеданията.

Целта на закона е да се ограничи външното влияние върху вероизповеданията, обясни на брифинг Цветан Цветанов. На КСНС при президента е решено да има закон за вероизповеданията и държавата да плаща заплатите на свещенослужителите. Според него спекулации били излезлите твърдения по темата.

Никой нямал договорка с ДПС, стана ясно от думите му. Партията на Мустафа Карадайъ не извивала ръце. Всяка една държава поддържа своите малцинства и религии във всяка точка по света, изтъкна Цветанов и посочи, че държавата дава за българските църкви по света 2 милиона лева.

От ГЕРБ ще предложат в закона не да има амнистия, а отсрочването на погасяването на дълговете на религиите.
Той очаква подкрепа и от други парламентарни сили на новото предложение за отсрочка на погасяването на дълговете. Задълженията са обезпечени напълно, поясни заместник-председателят на ГЕРБ.

Финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че се обмислят различни варианти за отсрочката. Задълженията остават дължими, обясни финансист номер едно. Дългът бил обезпечен с имоти на вероизповеданията. Държавната субсидия в по-голямата си част ще се ползва от религиите.

Промяната идвала, за да отговори на обществените очаквания. Все още не е разговаряно с различните политически формации.

Цветанов се заяде с левите, които по непочтен начин се заиграли с темата. БСП трябвало да дойдат с Народното събрание да защитават интересите на избирателите си.

В края на брифинга Цветан Цветанов пък заяви, че ще му е интересно каква ще е новата опорна точка на червените. Той захапа левите за договора на червените на АЕЦ "Белене", проект за милиарди лева, а пък били скочили за опрощаването на 8 милиона лева за религиите.

Нямаме договорка, имаме принципи, отново каза заместник-председателят на ГЕРБ. Вчера червени депутати дошли в парламента, поговорили си с герберите и се хващали за главата от тия, с които ги въвлякла Корнелия Нинова, стана ясно от коментара му. Политиците насаждали напрежение, не отделните религии, според него.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети