Прокуристката на общинската болница закрива родилно отделение, светкавично тръгна петиция против с искане за нейната оставка

DenNews.bg
12.03.2019
размер на текста:

 Родилно отделение в общинската болница, където проплака първото бебе на Дупница за 2019-а година, ще бъде закрито. Това стана ясно след среща между прокуристката Мария Иванова и персонала на АГО и Родилно отделение, които се намират на един етаж и обслужват комплексно както жените, които имат гинекологични проблеми, както и тези с патологична беремнност, и родилките. Заедно с Родилно отделение ще бъде закрита Детска стая, в която се полагат грижите за новодорените веднага след раждането. Обяснението на прокуристката е, че Родилно отделение генерира повече разходи, отколкото приходи, но след преструктурирането му, сестрите щели да бъдат назначени в други отделения на болницата, където има голям дефицит на медицински сестри. Проблемът е, че в Родилно отделение работят само акушерки, които са тясно специализирани в тази област и трудно биха могли да се адаптират като сестри. Д-р Джаджаров, който има и специалност Неанотология веднага ще започне работа в Детско отделение, където и в момента дава дежурства. 

След закриването на Родилно отделение, което ще стане в рамките на следващите 6 месеца, на работа в АГО остават 7 акушерки, четирима лекари, както и 4 санитарки. Д-р Попов, който в момента е и завеждащ, е категоричен, че ще подаде оставка. Същите закани идват и от д-р Кръстев, тъй като работата и на двамата се обезмисля поради факта, че те няма да могат да водят ражданията на пациентките, чиято бременност следят в АГО отделението. Въпреки това, прокуристката е непреклонна и е на мнение, че при 165 раждания за миналата година не е оправдано да се дават заплати не персонал, за който са повече разходите за заплати и осигуровки. От началото на годината в Общинската болница има регистрирани 28 раждания. 

Междувременно стана ясно, че общинската болница е получила транш от 500 000 лева, отпуснати от държавата за увеличаване на заплатите на персонала и спасяване на общинските болници. Според обещанията на прокуристката заплатите на персонала там щели да се вдигнат със 100 лева. 

След като новината гръмна след вчерашната среща с персонала на двете отделения в кабинета на прокуристката Мария Жайгарова, веднага чрез Фейсбук тръгна подписка в защита на персонала на родилно отделение под надслов "ПРОТИВ спиране на ражданията в АГ отделението на Общинска болница-Дупница"

Ето какви гласи текстът в нея:

Обявяваме се ПРОТИВ скандалното решение да се спре дейността на Родилно отделение в Общинската болница на гр. Дупница и по този начин да се закрие едно от най-старите АГ отделения в региона! Интересите на населението на региона са над личните интереси на частни болници и центрове. АГ отделение беше основно ремонтирано и реновирано през м. август 2016 г. със собствени средства на болницата и работи с отлични специалисти.

ОСТАВКА на сложената от ГЕРБ за прокурист Мария Иванова - софиянка, която не се интересува от съдбата на Дупница!

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети