С протест медицинските сестри от Дупница поискаха достойно заплащане

DenNews.bg
01.03.2019
размер на текста:

С искане за достойно заплащане медицинските сестри, акушери, лаборанти и санитари от общинската болница в Дупница излязоха на протест пред двете болнични сгради.
Протести на медици има днес в редица градове в страната, а причината е, че по Колективен трудов договор заплатата на медицинските сестри от 1 януари 2019 г. година трябва да е минимум 900 лева, но това почти никъде не е така.
В Дупница медицинските сестри взимат месечно с 320 лв. по-малко от посочените в КТД 900 лв. - заплатата на сестрите е 580 лв., старшите сестри взимат 640 лв., а санитарите – 560 лв.
30-минутният протест на медицинските специалисти, който започна в 11 часа пред основната болнична сграда в бившата Военна болница и пред Терапевтичния блок в бившата Транспортна болница, получи категоричната подкрепа на лекари и пациенти.
Сестрите обясниха, че протестът им по никакъв начин не е насочен към прокуриста на общинската болница Мария Иванова, която изпълнява функцията на управител.

„Тя направи много за нас, като този месец дори получихме допълнително материално стимулиране. Истината е, че заплатите на медицинските сестри, акушери, лаборанти и санитари са несправедливо ниски спрямо труда, който полагаме. Това се отнася не само за Дупница. Освен това все повече се усеща недостиг на кадри. Младите сестри предпочитат веднага да заминат за чужбина, като причината да не остават на работа тук са именно ниските заплати и тежките условия за работа“, обясниха протестиращите сестри.
Медицинските специалисти се надяват Община Дупница и Общински съвет, като принципал на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, да предприемат по-активно отношение към болницата, защото не само съществуването й е важно за града и региона, но важно е и подобряването на условията за пациентите и персонала.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети