Кандидатура за евродепутат няма да извади Банева от ареста

DenNews.bg
06.02.2019
размер на текста:

Кандидатирането на Евгения Банева за евродепутат не й гарантира излизането от ареста. Тя е обвинена за пране на пари, данъчни престъпления и източване на редица приватизирани дружества. Това обясниха пред Нова телевизия адвокат Марин Марковски и бившият заместник-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов.
"Няма пречка Банева да се кандидатира за евродепутат от ареста, но от това не следва да бъде освободена, тъй като се е кандидатирала, след като вече е била привлечена като обвиняема", каза Марин Марковски.
По думите му не е ясно как бизнесдамата ще води кампанията си зад решетките. По закон, ако тя се кандидатира за евродепутат, тя може да разполага с компютър и с телефон в ареста, но те да се използват под строг контрол.
Бившият зам.-председател на Централната избирателна комисия проф. Михаил Константинов обяви, че Банева е участвала в евроизборите и през 2014 г. "Но аз съм скептичен за независимите кандидати", коментира проф. Константинов. По думите му до момента няма такава номинация, която да е белязала сериозен успех.
"Нека да е ясно, че от няколко години насам, човек не може да се позове на този имунитет и не трябва да напуска ареста. Това е чл. 160, ал. 4 на Изборния кодекс. Тя трябва да води кампанията от ареста", категоричен е проф. Михаил Константинов.
"Според мен те не са знаели за промените в Изборния кодекс", каза проф. Константинов.
Дори дължащите пари на държавата могат да се опитат да влязат в Европарламента, стига да отговарят на условията за навършени 21 години, да не са поставени под запрещение и да не изтърпяват наказание "лишаване от свобода", обясни Михаил Константинов.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети