С позиция на Външно България подкрепи Хуан Гуайдо

DenNews.bg
05.02.2019
размер на текста:

В официална позиция на българското Министерство на външните работи за кризата във Венецуела се изразява увереността, че като председател на Националното събрание и изпълняващ функциите на временен президент Хуан Гуайдо ще насрочи свободни, прозрачни и честни президентски избори.
Вече е в ход съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление в страната, става ясно от документа.
От ведомството припомнят, че още на 26 януари Европейския съюз, включително България, са призовали за спешно провеждане на президентски вот във Венецуела, както и, че страната е изправена пред огромна хуманитарна криза.

Във Венецуела продължава напрегнатата безизходица между левия президент Николас Мадуро, който се опитва да се задържи на власт, и опозиционният лидер Хуан Гуайдо, подкрепен от големите западни държави.

Вчера в своя позиция президентът Румен Радев посочи, че политическата криза във Венецуела може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение. Според държавния глава България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейския позиция за Венецуела.

Венецуелският президент Николас Мадуро нарече "отблъскващ и жалък" призива на Групата от Лима, която снощи поиска смяна на режима във Венецуела и прикани армията да подкрепи лидера на опозицията Хуан Гуаидо, предаде Франс прес.

В реч на церемония в Каракас по случай годишнината от неуспешния военен бунт на Уго Чавес на 4 февруари 1992 г., президентът социалист отправи критики към европейските страни, които признаха самопровъзгласилия се за временен президент Хуан Гуаидо.
Групата от Лима освен това поиска армията да позволи достъп на хуманитарна помощ във Венецуела, където има недостиг на основни храни и продукти. "Едното им искане е по-малоумно от другото", каза венецуелският президент.
"Ултиматумът изтече. О! И сега кой ще може да ни защити?", иронизира Мадуро признаването на Гуаидо от европейските страни, което според него е свързано с плановете на Съединените щати да го свалят от власт.
Мадуро заклейми и изявленията на президента Доналд Тръмп за възможността САЩ да използват военна сила във венецуелската криза: "Сякаш става дума за ваканция в Маями Бийч - така говори за възможността от нахлуване. Това е лудост, господин Тръмп".

Вчера Гърция и Италия блокираха общо решение на ЕС за подкрепа на опозиционния лидер Гуаидо.
Подкрепа за Мадуро изразиха Боливия, Китай, Куба, Иран, Русия, Сирия, Турция.

Гуаидо е подкрепен от Албания, Аржентина, Австралия, Австрия, Беларус, Бразилия, Великобритания, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Дания, Еквадор, Естония, Финландия, Франция, Германия, Грузия, Гватемала, Хаити, Хондурас, Израел, Косово, Латвия, Литва, Люксембург, Панама, Парагвай, Полша, Португалия, Испания, Швеция, САЩ, Украйна.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети