Отрязаха помощи за новородено, ако родителите нямат средно образование

DenNews.bg
28.02.2019
размер на текста:

Община Свиленград няма да изплаща еднократна финансова помощ за новородено, ако родителите са без средно образование.
От тази година помощта за първо новородено дете става 400 лева, а за всяко следващо до трето дете - по 500 лева. Според нововъведения образователен ценз обаче родителите трябва да имат най-малко средно образование.
По данни на ГРАО в община Свиленград през 2018 г. общината е изплатила еднократна помощ за 130 новородени деца. При наличие на минимален образователен ценз обаче тези помощи са щели да паднат на 100.
Тези, които не биха взели, са предимно от ромската махала, обясни експертът Пенка Балджиева.
Според ромите това е несправедливо, защото парите били за нуждите на новородените, а не за родителите.
Въпреки че също е ром обаче, здравният медиатор Симеон Апостолов приветства мярката.
Съгласен съм, тъй като това е един вид мотивация за този етнос, че трябва да бъдат образовани, а не да раждат толкова рано, заяви той.
Според останалите в махалата обаче мярката е дискриминационна.
От своя страна общинският съветник Стамо Димитров, вкарал образователния ценз в условията за получаване на помощ при раждане, смята, че подобно нещо няма.
"Ние не делим хората на определени раси или на определена вяра. По-скоро нашата цел е точно образованите хора, към тях сме се насочили, защото този град има нужда от образовани хора, за да се развива", обясни той.

От Община Свиленград са на мнение, че образователният ценз не е новост за България при даване на този вид еднократна помощ, тъй като сходен критерий имало и в Ботевград. Източник: bTV

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети