Индия удари тренировъчен лагер на ислямисти в Пакистан

DenNews.bg
26.02.2019
размер на текста:

Индийски изтребители са нанесли удари по цели в Пакистан, като официалното съобщение гласи, че поразената цел е тренировъчен лагер на кашмирски бойци на ислямистката група "Джаиш е Мохамад" (Jaish-e-Mohammad (JeM)) в Балакот.
"Авиацията нанесе удар рано тази сутрин и унищожи напълно лагер на терористи от другата страна на линията на контрол", гласи съобщение на индийските власти в Туитър.
Пакистан отговори, че са изпратени изтребители на мястото. Говорител на пакистанската армия обвини индийската авиация, че е нарушила линията на контрол. "Пакистанската армия веднага се мобилизира и индийските самолети се оттеглиха", добави той.

Отношенията между двете ядрени съседи са обтегнати след самоубийствената атака по-рано този месец, в която загинаха 41 индийски войници. Индия обвинява Пакистан, че не прави нищо, за да спре бойните групи на своя територия и твърди, че именно "Джаиш е Мохамад" е изиграла водеща роля при атаката от 14 февруари. Пакистан отрича.
Въздушните удари във вторник са първите, които "прекосиха" линията на контрол - де факто границата, която разделя Индийски Кашмир от Пакистански Кашмир, след войната между двете страни през 1971 година.
Според индийски медии 12 самолета "Мираж" нанесли удари през нощта срещу лагери на бунтовническата ислямистка групировка "Джаиш е Мохамад" на пакистанска територия, при което има около 200 жертви. Индийски министър, цитиран от ДПА, каза, че премиерът Нарендра Моди е дал зелена светлина на армията да отвърне на нападението срещу индийски военни на 14 февруари.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети