Хиляди словаци почетоха паметта на убития журналист Ян Куциак и годеницата ми

DenNews.bg
22.02.2019
размер на текста:

Хиляди словаци почетоха паметта на убития преди година разследващ журналист Ян Куциак и годеницата му. Шествието бе и в знак на протест срещу липсата на правителствени действия за борбата с корупцията, за която той пишеше, предаде Ройтерс.
Хората се събраха в столицата на страната и десетки градове на митинги, организирани от инициативата "За почтена Словакия" - група студенти и няколко НПО, които заявиха, че настояват за истинско разследване на убийствата и за заслужаващо доверие правителство.
"Ако искаме да вървим напред, трябва да знаем имената на онези, които поръчаха това чудовищно убийство", казаха организаторите на акциите.
Няма официални данни за броя на събралите се хора, но те бяха по-малко от участниците в миналогодишните протести, довели до сваляне на тогавашния премиер Роберт Фицо, който беше на власт от десетилетие, и до промени в правителството.
Промените обаче разочароваха мнозина, защото не бяха произведени предсрочни избори, а трипартийната коалиция остана на власт. Следващите избори трябва да се проведат през 2020 г.
27-годишният журналист Ян Куциак беше застрелян заедно с приятелката си, убийството е било поръчково, каза прокуратурата.
Последната статия, върху която Куциак е работил, е за италиански бизнесмени в Словакия, подозирани във връзки с мафията. Куциак съобщи, един от тези бизнесмени, който впоследствие беше екстрадиран в Италия по обвинения в контрабанда на наркотици, е имал бизнес връзки с двама словаци, работили по-късно в офиса на Фицо, председател на управляващата партия.

Фицо отрече да е извършил нещо нередно и обвини милиардера Джордж Сорос за падането си от власт.
През септември полицията арестува четирима души, между които жена, идентифицирана с инициалите А. Ж., обвинена като поръчителка на убийството. Според медиите става дума за Алена Жужова. Тя също отрича да е извършила закононарушение.
Куциак никога не е писал за Жужова, но словашки медии съобщиха, че тя е имала делови връзки с бизнесмена с политически контакти Мариан Кочнер, който в момента е в предварителен арест по обвинения във фалшификации.
Месеци преди убийството му Куциак каза на полицията, че Кочнер е заплашвал да започне да събира информация за него и семейството му. Полицията не повдигна никакви обвинения във връзка с това. Кочнер отрече всякакво съпричастие с убийството.
Повече от 400 журналисти подписаха отворено писмо с настояване работата на Куциак да бъде довършена, а делата на правителството да са прозрачни.
"Научихме, че в полицията, в прокуратурата и в правителството има хора, които не желаят да защитават журналистите и вместо това защитават онези, които са обект на нашите материали", се казва в писмото.
Министър-председателят Петер Пелегрини призова словаците да излязат заедно да почетат годишнината. "Разследването на убийствата е един от приоритетите на правителството. Желанието ми е убийствата да не разделят повече нашето общество", увери премиерът.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети