10 000 лв. глоба за грешка на Топлофикация-София, вкарала пенсионер в съдебен ад

DenNews.bg
22.02.2019
размер на текста:

"Топлофикация София" отнесе глоба от 10 000 лева заради сгрешена сметка, съобщава Нова телевизия.
Санкцията е заради начисляването на сметка за парно на мъж от Смолян, който никога не е живял в София и никога не е бил абонат на дружеството.
Стефан Иванов е пенсиониран инженер-химикът от Смолян. Преди две години пенсията му е изненадващо е запорирана заради дълг към дружеството от 1300 лева. Мъжът от Смолян никога не е живял в столицата, няма и апартамент в „Люлин”, както твърдят от „Топлофикация”. До абсурдната сметка се стига заради сбъркано ЕГН на човек със същото име.
За да изясни казуса, пенсионерът изпада в още по-абсурдна ситуация - завежда дело за доказване на собствената си самоличност. Съдът установява, че той не е Стефан от София и че не е длъжник на "Топлофикация".
"Те обаче не дадоха отговор как така са взели моите данни, защото има още 6 човека в София с моите имена и 30 човека в България”, казва Иванов.
Комисията за защита на личните данни глобява дружеството с 10 000 лева.
Парите обаче няма да бъдат дадени на потърпевшия.
От „Топлофикация” - София заявиха, че приемат решението на съда и ще платят глобата. А пенсионерът, който две години води съдебни битки, сега започва нова, защото няколко негови пенсии отишли за адвокати и дела.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети