Предупреждават ни за повишена опасност от пожари

DenNews.bg
22.02.2019
размер на текста:

Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението-Кюстендил ни предупреждава за повишена опасност от пожари на фона на рязко увеличаване броят на пожарите в Кюстендилска област.
Въпреки многократните предупреждения и съществуващите забрани, продължава паленето на отпадъци и сухи треви. Освен нарушение на нормативната уредба, тези практики водят до сериозни последици за горския и полски фонд.
От началото на месец февруари на 2019 г. са възникнали 96 пожара в областта – от тях 1 е в горското стопанство, извън урбанизираните територии са 4 пожарите с преки материални щети, 26 са пожарите без преки материални загуби в урбанизирани и 65 в извън урбанизирани територии.
При възникналите пожари с материални загуби, са засегнати 70 000 кв. м полски територии, при пожарите без материални загуби – сухи треви и храсти в извън урбанизирани територии, стърнища, отпадъци, са засегнати 1 761 461 кв. м.
Съставени са 3 акта на граждани по ЗМВР за установяване на административни нарушения за изгаряне на сухи растителни отпадъци.
РДПБЗН – Кюстендил, отново напомня, че за недопускане възникването на пожари е задължително спазването на основните правила:
- абсолютно ЗАБРАНЕНО в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници;
- не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободните дворни площи.
Административната санкция за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно ЗМВР е от 200 до 2000 лв.
Ако сте свидетел на пожар, съобщете незабавно на тел.112.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети